Warning: htmlentities() expects parameter 1 to be string, array given in /home/qs/se.quicksearch.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/acf/tags/acf-image.php on line 71

Warning: htmlentities() expects parameter 1 to be string, array given in /home/qs/se.quicksearch.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/acf/tags/acf-image.php on line 71

Warning: htmlentities() expects parameter 1 to be string, array given in /home/qs/se.quicksearch.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/acf/tags/acf-image.php on line 71

Warning: htmlentities() expects parameter 1 to be string, array given in /home/qs/se.quicksearch.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/acf/tags/acf-image.php on line 71

Populära CX produkter

Se alla våra populära webinar i efterhand

Det är inte alltid dag och tid passar, därför har vi lagt upp alla våra webinar så du kan se i efterhand.

Datainsamling – Har det ett oförtjänt dåligt rykte?

I denna artikel kommer du få reda på…

– Hur Quicksearch använder information om dig som användare
– GDPRs huvudsakliga uppgift

Skrivet av Magnus Göransson, Systemutvecklare, Quicksearch

goransson

När någon nämner datainsamling så är nog den generella bilden att det handlar om någon sorts övervakning. Detta kan vara en konsekvens av rädslan för ett övervakande storebrorssamhälle. Men kan det inte även gynna dig som användare om det används på rätt sätt?

Vi har alla varit där. Vi har tecknat oss för en ny tjänst och innan man kan börja använda den så måste man acceptera användarvillkor som kan liknas en roman i storleksordning av en Tolkienbok. I ärlighetens namn tror jag aldrig att jag har läst igenom dessa villkor, men är samtidigt medveten om att jag accepterar att tjänsten förmodligen kommer vilja samla in en massa information om mig och hur jag använder den. Detta kan tyckas vara obehagligt, speciellt ovissheten i hur mycket eller vad de samlar in om mig.

I höstas publicerades en artikel* i The Guardian där en användare av dejtingtjänsten Tinder begärde ut all data de samlat in om henne. Till hennes stora förvåning fick hon tillbaka ett dokument på 800 sidor. Där kunde hon läsa om att hon använt tjänsten 920 gånger och haft 870 matchningar med olika personer. Fast är hennes häpnad över mängden data verkligen berättigad? Är det naivt att tro något annat än att tjänster samlar in väldigt mycket data om oss som användare? Jag anser att datainsamlingen till en tjänst är fullt berättigad för att den ska kunna leverera en så bra tjänst som möjligt till mig som användare.

Hur gör vi på Quicksearch?

På Quicksearch använder vi uppgifter om användare för att bland annat rikta våra undersökningar till att ställa rätt frågor till rätt personer vid rätt tidpunkt samt även som ett komplement till att analysera resultatet. Detta kan hjälpa våra kunder att förbättra sin tjänst som i sin tur leder till en bättre användarupplevelse för slutkunden. Respondentens personuppgifter möjliggör en bättre relation mellan användare och tjänsteleverantör. Den effekten som vår tjänst kan ge tycker jag är väldigt tillfredsställande. Att man med hjälp av att ställa rätt frågor till rätt personer kan hjälpa till att förbättra en tjänst och driva mer försäljning.

Med detta sagt så vill jag även poängtera att vi på Quicksearch är väldigt måna om datan kring respondenten. Vi behandlar den med hög sekretess och följer alla lagar och riktlinjer kring hur den bör hanteras.

GDPR

När vi är inne på lagar och riktlinjer kring persondata så kommer det nya EU-direktivet GDPR att börja gälla i maj i år. Grunden i detta är klockren. Dess huvudsakliga uppgift är bland annat att skydda användaren och se till att företag har bättre koll på datan om sina användare. Det stora frågetecknet är hur det kommer att fungera i praktiken. Som användare måste man godkänna hur företaget hanterar användardatan. Detta måste tjänsten beskriva på ett så tydligt sätt som möjligt för att användaren verkligen ska förstå vad de går med på.

Om vi går tillbaka till artikeln om Tinderanvändaren som blev chockerad över sina 800 sidor och hur hon reagerade på detta så tror jag att vi kan ha ett problem här. Problemet är hur man på ett tydligt sätt förklarar hur man samlar in den mängden data. Ännu svårare blir det förmodligen för företagsjättarna som Google och Facebook som har väldigt komplexa tjänster. Jag tror tjänsterna har en stor utmaning framför sig vad gäller att konkretisera och förklara hur de hanterar användardata på ett sätt som även den som inte är insatt kan förstå.

Sammanfattningsvis

För att sammanfatta så vill jag ge mitt svar på rubriken. Ja, jag tycker att datainsamling har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Precis som jag inledde texten med så tror jag att det beror på att datainsamling oftast sammankopplas med övervakning. Att en tjänst, eller ännu värre samhället, övervakar dig som användare. Fast jag vill inte tro att det är så. Datainsamlingens primära syfte är att förbättra tjänsten för  användaren. Det är så jag ser det. Tillsammans med GDPR så kan jag känna mig ännu mer trygg i detta. Kraven på att skydda min användardata skärps och vilket ger samhället möjligheten att komma ikapp tekniken.

Vill du veta mer om hur Quicksearch hanterar persondata enligt GDPR? Kontakta oss så berättar vi mer.

 

*Länk till artikeln hittar du HÄR 

Tveka inte att höra av dig!

Vi finns här för att svara på frågor, guida dig och ge dig rätt beslutsunderlag.


Warning: htmlentities() expects parameter 1 to be string, array given in /home/qs/se.quicksearch.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/acf/tags/acf-image.php on line 71

Skribent

Fler intressanta artiklar inom ditt område

Pulsmätningar, varför då?

I denna artikel kommer du få reda på…– Varför du bör göra pulsmätningar– Hur pulsmätning med Flourish fungerar– Fördelarna med att välja Flourish Quicksearch har

Läs mer »