Chat with us, powered by LiveChat

Tre tips för en lyckad onboarding-process

I den här artikeln kommer du få reda på…®

– Vad onboarding innebär, dvs en väl genomförd introduktion
– Hur du mäter din onboarding-process
– Tips för hur ni lyckas med er onboarding-process
– Kundcase – Vår kund Semcon berättar hur de mäter sina HR-processer

Quicksearch har genomfört relationsmätningar i över 20 år och är experter på statistik, undersökningsmetodik och analys.

Hjälp den nya medarbetaren att snabbt komma in i företaget och bli en engagerad och lojal medarbetare genom en väl genomförd introduktion.

När var det senast du reflekterade över onboarding-processen på ditt företag och om det var en lyckad upplevelse för den nya medarbetaren?

I den här artikeln tittar vi närmare på onboarding och vikten av att, både för arbetsgivare och nyanställd, skapa en lyckad och engagerande upplevelse.

Det finns en hel del man kan göra för att lyckas med en onboarding-process och nedan följer tre enkla men användbara tips. Men först behöver vi klargöra vad onboarding innebär.

Onboarding – vad är det?

Onboarding, dvs en väl genomförd introduktion, är en process som integrerar nyanställda i företaget och dess kultur. Denna process innefattar allt ifrån presentation av företaget, presentation av kollegor, utbildning, introduktion av den fysiska arbetsplatsen, rundvandring i lokaler samt att se till att den nya medarbetaren får tillgång till dator, nycklar, kod och dylikt osv.

En bra onboarding-upplevelse bidrar till att den nyanställda känner sig välkommen, nöjd och trygg med sin nya arbetsplats dvs man är villig och rekommendera #företaget# som arbetsplats till en vän eller bekant?

Hur mäter man en onboarding-process?

Dina mest lojala medarbetare är dina ambassadörer som rekommenderar sin arbetsplats till andra. Att utföra löpande mätningar och börja mäta tidigt i onboarding-processen gynnar både dig och den nye medarbetaren. Du visar inte bara att du bryr dig utan även att ni kan fånga upp så att allt går korrekt till.

Vänta inte med att mäta och följa upp till slutet av processen för då kan det vara för sent vilket kan resultera i att den nya medarbetaren istället slutar sin anställning. Följ upp i två etapper exempelvis 2 veckor efter att man har börjat sin anställning och sedan ytterligare en mätning 6 månader senare. Ta vara på feedbacken och agera direkt.

En enkel undersökning går snabbt och de vanligaste frågorna brukar kan vara:

  1. Baserat på den introduktion du har fått hos oss. Hur sannolikt är det att du skulle rekommendera #företaget# som arbetsplats till en vän eller bekant?
  2. Har du fått en bra introduktion?
  3. Vad fungerade och vad fungerade inte?
  4. Jag upplever att bilden av tjänsten som presenterades motsvarar verkligheten
  5. Jag tycker att #företaget# lever upp till mina förväntningar av hur en bra arbetsgivare/arbetsplats ska vara.

Nöjd och vill få mer info eller prisförslag? Kontakta oss här

Hur lyckas man med en onboarding-process?

Här kommer tre tips på hur en lyckad onboarding-process kan se ut:

stjärna, nummer ett

Börja onboarding-processen så tidigt som möjligt

Ett värdefullt tips och som många företag inte tänker på är att börja onboarding-processen så fort man signerat kontraktet.

Nyanställda som läser in sig på arbetsplatsen och dess företagskultur blir mer trygga och bekväma redan första dagen på jobbet, samt kommer snabbare in i sina roller och därmed blir mer produktiva.

Se till att den nya medarbetaren får användbar information om företaget så att han/hon kan bekanta sig med verksamheten och företagskulturen. Se till att digitalisera informationen så att den är tillgänglig för medarbetaren när och varsomhelst den behövs. Här kan du även bjuda in till era sociala medier-kanaler.

Varje organisation har olika sätt att jobba på och har även egna uttryck, förkortningar och interna skämt. Dela med er av detta för att underlätta för den nya medarbetaren att känna sig som en i teamet.

Säkerställ det mesta innan den nya medarbetaren börjar

Att se till att den nya medarbetaren har en komplett kontorsplats redan första dagen med dator, telefon, grundläggande kontorsmaterial och annat som behövs är ännu ett tips för en lyckad onboarding. Att komma till en arbetsplats och ha det mesta på plats kommer få den nya medarbetaren peppad till att börja jobba och vara en del av teamet. Ni kommer säkert behöva komplettera med annat men att ha det grundläggande på plats är viktigt.

Informera alla medarbetare om att en ny kollega börjar och vilka arbetsuppgifter han/hon kommer att ha. När första dagen anländer, gå runt och introducera den nya medarbetaren för resten av teamet och de andra avdelningarna. Som nyanställd skall man inte behöva gå omkring ensam och introducera sig vilket kan upplevas som obekvämt. Det är det sista man vill att en ny medarbetare skall känna första dagen på jobbet.

Mät din onboarding-process redan när den startar

Att mäta sin onboarding-process i god tid är viktigt för att få reda på om man missat något. Man kan utföra en liten mätning redan två veckor efter att den nya medarbetaren börjat arbeta och ytterligare en mätning 6 månader efter.

Oavsett löpande HR process som man mäter börjar man att ställa rekommendationsfrågorna i enkäten, dvs hur sannolikt är det att man rekommenderar företaget som arbetsplats, hur sannolikt är det att du skulle rekommendera rekryteringsprocessen osv. Man ställer denna fråga först för att medarbetaren inte ska färgas av de övriga frågorna i enkäten.

När man svarat på rekommendationsfrågan följer frågor kopplat till introduktionen exempelvis; presentation av företaget, introduktion av mina kollegor, osv.

Den gemensamma nämnaren är att oavsett mätning inom HR, årlig eller löpande, så mäter man eNPS® dvs viljan att rekommendera.

Genom att utföra löpande mätningar under hela onboarding-processen får man löpande feedback och kan agera direkt på eventuella avvikelser.

Quicksearch och onboarding

Quicksearch har hjälpt företag att genomföra kund- och medarbetarundersökningar i över 20 år. Vi förstår vikten av feedback och hur man bäst agerar på den.

Med hjälp av våra korta och smarta enkäter hjälper vi dig som kund att mäta era HR-processer så att du år en löpande koll på din nya medarbetares upplevelser, vilket ger dig möjligheten att agera direkt.

Våra löpande mätningar anpassas efter kundens behov. Den gemensamma nämnaren är att oavsett undersökning så mäter man eNPS , dvs viljan att rekommendera.

Ladda kostnadsfritt ner vårt white paper där Semcon berättar hur dom mäter sina HR-processer löpande

På Semcon har man gått från att mäta färdiga utfall till att löpande ställa aktuella och relevanta frågor inom affärskritiska områden till sina medarbetare. Nu har processen automatiserats och används idag som en naturlig del i verksamheten världen över.

För att få veta mer om Semcons resa intervjuade vi HR & Communications Manager Christian Grönwall. Läs mer om Semcon och deras arbete

Summering

Lyckas man med sin onboarding-process får ni inte bara en ny medarbetare utan en som kommer trivas på jobbet redan första veckan. Att ha saker och ting på plats innan den nya medarbetaren börjar jobba underlättar mycket och den nyanställda kan sätta igång och jobba direkt samt känna sig som en del av teamet.

Vi på Quicksearch rekommenderar företag att mäta onboarding-processen redan innan den startar för att stämma av med den nya medarbetaren om han/hon fått en bra start på det nya jobbet. Ta kontakt med oss om du vill få prisförslag, prata vidare om hur vi kan hjälpa er mäta er onboarding eller om du har några frågor!

Tveka inte att höra av dig!

Vi finns här för att svara på frågor, guida dig och ge dig rätt beslutsunderlag.

Skribent

Victoria Stenholm

Fler intressanta artiklar inom ditt område

Se live hur det fungerar

Vi visar och går igenom hur våra CX-tjänster på Custom kan förbättra arbetet för dig och din verksamhet.

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så fort vi kan. Det går också bra att ringa oss direkt på +46 (0)35-100 330. Eller maila till marknad@quicksearch.se

Se live hur det fungerar

Vi visar och går igenom hur våra CX-tjänster på paket Enterprise kan förbättra arbetet för dig och din verksamhet.

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så fort vi kan. Det går också bra att ringa oss direkt på +46 (0)35-100 330. Eller maila till marknad@quicksearch.se

Se live hur det fungerar

Vi visar och går igenom hur våra CX-tjänster på paket Premium kan förbättra arbetet för dig och din verksamhet.

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så fort vi kan. Det går också bra att ringa oss direkt på +46 (0)35-100 330. Eller maila till marknad@quicksearch.se

Se live hur det fungerar

Vi visar och går igenom hur våra HR-tjänster kan förbättra arbetet för dig och din verksamhet.

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så fort vi kan. Det går också bra att ringa oss direkt på +46 (0)35-100 330. Eller maila till marknad@quicksearch.se

Se live hur det fungerar

Vi visar och går igenom hur våra CX-tjänster kan förbättra arbetet för dig och din verksamhet.

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så fort vi kan. Det går också bra att ringa oss direkt på +46 (0)35-100 330. Eller maila till marknad@quicksearch.se