onboarding

Tre tips på en lyckad onboarding process

I den här artikeln kommer du få reda på…

– Vad onboarding är
– Hur du mäter en onboardingprocess
– Tre tips på hur du lyckas med en onboardingprocess

Att få in ny kompetens i företaget är alltid roligt, speciellt när företaget är i tillväxtfas. Dock tar det ofta orimligt lång tid för den nyanställda att komma in i rutiner och arbetssätt. Hjälp nyanställda att komma in i bolaget på rätt sätt genom att ge dem en anpassad introduktion. När var det senast du reflekterade över onboardingprocessen på ditt företag och om det var en lyckad upplevelse för den nya medarbetaren?

I den här artikeln tittar vi närmare på onboarding och hur man kan skapa en lyckad och engagerande upplevelse. Det finns en hel del man kan göra för att lyckas med en onboardingprocess och nedan följer tre enkla men användbara tips. Men först behöver vi klargöra vad onboarding innebär.

Onboarding – vad är det?

Onboarding är en process som integrerar nya medarbetare eller rättare sagt nyanställda i organisationen och dess kultur. Denna process innefattar föreläsningar, formella möten, tryckt material, video eller datorbaserade orienteringar för att introducera nykomlingar till sina jobb och organisationer.

En bra onboardingupplevelse bidrar till att den nyanställda kommer vara nöjd med sin arbetsplats, börja sin första dag på jobbet mer självsäker och engagerad samt känna anknytning till organisationen snabbare. Att genomföra mätningar tidigt i processen bidrar till att man lyckas bättre med sin onboarding. Man har även sett att en bra och lyckad onboardingprocess minskar både stress och avsikter att sluta.

Hur mäter man en onboardingprocess?

Dina mest lojala medarbetare är dina ambassadörer som rekommenderar sin arbetsplats till andra. Att utföra löpande mätningar och börja mäta tidigt i onboardingprocessen gynnar både dig och den nye medarbetaren. Du visar inte bara att du bryr dig utan att du även vill se till att allt har gått som det skall. Vänta inte med att mäta och följa upp i slutet av processen för då kan det vara för sent och det kan resultera i att den nya medarbetaren slutar istället. Se till att utföra en medarbetarundersökning redan två veckor efter onboardingprocessen startat och ta vara på återkopplingen och agera direkt. En enkel undersökning går snabbt och de vanligaste frågorna brukar vara följande:

  1. Fick du nycklar, dator och telefon?
  2. Har du fått en bra introduktion?
  3. Vad fungerade och vad fungerade inte?

Hur lyckas man med en onboardingprocess?

Här kommer tre tips på hur en lyckad onboardingprocess kan se ut:

stjärna, nummer ett

Börja onboardingprocessen så tidigt som möjligt

Ett värdefullt tips och som många företag inte tänker på är att börja onboardingprocessen så fort man signerat kontraktet eller till och med innan de sista kandidaterna man valt ut i rekryteringsprocessen. Man vet ju aldrig om kandidat nr 1, 2, 3 kan vara aktuella vid senare tillfälle.

Se till att den nya medarbetaren får användbar information om företaget så att han/hon kan bekanta sig med verksamheten. Se till att digitalisera den kunskapen och informationen och att den är tillgänglig för medarbetaren när och varsomhelst den behövs. Förklara noggrant hur arbetsplatsen fungerar och hur företagskulturen fungerar. Anställda som läser in sig på både arbetsplatsen samt företagskulturen kommer snabbare in i sina roller samt känner sig trygg och bekväm redan första dagen på jobbet. Varje organisation har olika sätt att jobba på och har även egna uttryck, förkortningar och interna skämt, och då kan man underlätta för den nya medarbetaren att känna sig som en i teamet.

Säkerställ det mesta innan den nya medarbetaren börjar

Att se till att den nya medarbetaren har en komplett kontorsplats redan första dagen med en dator, telefon, grundläggande kontorsmaterial och allt annat som behövs är ännu ett tips på en lyckad onboarding. Att komma till en arbetsplats och ha det mesta på plats är bara positivt och kommer få den nya medarbetaren peppad till att börja jobba och vara en del av teamet. Ni kommer säkert behöva komplettera med annat men att ha de viktigaste sakerna på plats innan är viktigt.

Se till att informera alla medarbetare om att en ny kollega börjar och vilka arbetsuppgifter han/hon kommer jobba med. När första dagen anländer gå runt och introducera den nya medarbetaren för resten av teamet och de andra avdelningarna. Som nyanställd skall man inte behöva gå omkring ensam och introducera sig för det kan upplevas som obekvämt och det är det sista man vill att en ny medarbetare skall känna första dagen på jobbet.

ny medarbetare

Mät din onboardingprocess redan när den startar

Att mäta sin onboardingprocess i god tid är viktigt för att få reda på om man missat något. Man kan utföra en liten mätning redan 2 veckor efter att den nya medarbetaren börjat jobba. Redan där kan man få reda på hur onboardingprocessen började och hur den nyanställde upplevde introduktionen. Se till att fånga upp informationen redan i början medan den är “färsk”. Det krävs inte många frågor för att få ett ärligt svar från en ny medarbetare och att ställa den absolut viktigaste frågan i början av processen kommer du både vinna tid och få reda på hur den nya medarbetaren känner inför jobbet han/hon skall utföra. Att utföra löpande mätningar under hela onboardingprocessen får man löpande feedback på hur det går samt om man måste ändra på något som inte fungerar.

Quicksearch och onboarding

Quicksearch har vi hjälpt företag att genomföra kund- och medarbetarundersökningar i över 20 år. Vi förstår varför feedback är så viktigt och hur man bäst agerar på den. Vi hjälper företag med att systematisera feedback från varje onboarding (introduktion), vi mäter rekryteringsprocesser redan från första dagen och alla som slutar på jobbet (exit).

Summering

Lyckas man med sin onboardingprocess får ni inte bara en ny medarbetare utan en som kommer trivas på jobbet redan första veckan. Att ha saker och ting på plats innan den nya medarbetaren börjar jobba underlättar mycket och den nyanställda kan sätta igång och jobba direkt samt känna sig en del av teamet. Vi på Quicksearch rekommenderar företag att mäta onboardingprocessen redan innan den startar för att stämma av med den nya medarbetaren om han/hon fått en bra start på det nya jobbet. Ta kontakt med oss om du vill prata vidare om onboarding eller har några frågor!


Skrivet av:
Daniela Radosavljevic

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Dela inlägg
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkedin
Dela på email
Dela via e-post