HR onboarding

Tre tips för en lyckad onboarding-process

I den här artikeln kommer du få reda på…

– Vad onboarding innebär
– Hur du mäter din onboarding-process
– Tips för hur du lyckas med din onboarding-process
– Hur våra kunder mäter sina HR-processer

Att få in ny kompetens i företaget är alltid roligt, speciellt när företaget är i tillväxtfas. Ofta tar det dock orimligt lång tid för den nyanställda att komma in i rutiner och arbetssätt. Hjälp den nya medarbetaren att komma in i bolaget och bli engagerad genom en anpassad introduktion.

När var det senast du reflekterade över onboarding-processen på ditt företag och om det var en lyckad upplevelse för den nya medarbetaren?

I den här artikeln tittar vi närmare på onboarding och vikten av att, både för arbetsgivare och nyanställd, skapa en lyckad och engagerande upplevelse.

Det finns en hel del man kan göra för att lyckas med en onboarding-process och nedan följer tre enkla men användbara tips. Men först behöver vi klargöra vad onboarding innebär.

Onboarding – vad är det?

Onboarding är en process som integrerar nyanställda i organisationen och dess kultur. Denna process innefattar presentation av den fysiska arbetsplatsen, rundvandring i lokaler där man presenterar den nyanställda för kollegor, introduktion av företaget samt se till att den nya medarbetaren får tillgång till dator, nycklar, kod och dylikt.

En bra onboarding-upplevelse bidrar till att den nyanställda blir nöjd med sin arbetsplats, börjar sin första dag på jobbet mer självsäker och engagerad samt känner en anknytning till organisationen snabbare.

Man har även sett att en bra och lyckad onboarding-process minskar både stress och avsikter att sluta.

Hur mäter man en onboarding-process?

Dina mest lojala medarbetare är dina ambassadörer som rekommenderar sin arbetsplats till andra. Att utföra löpande mätningar och börja mäta tidigt i onboarding-processen gynnar både dig och den nye medarbetaren. Du visar inte bara att du bryr dig utan att du även vill se till att allt har gått som det skall.

Vänta inte med att mäta och följa upp i slutet av processen för då kan det vara för sent vilket kan resultera i att den nya medarbetaren istället slutar. Se till att utföra en medarbetarundersökning redan två veckor efter onboarding-processen startat. Ta vara på återkopplingen och agera direkt.

En enkel undersökning går snabbt och de vanligaste frågorna brukar vara följande:

  1. Fick du nycklar, dator och telefon?
  2. Har du fått en bra introduktion?
  3. Vad fungerade och vad fungerade inte?

Nöjd och vill få mer info eller prisförslag? Kontakta oss här

Hur lyckas man med en onboarding-process?

Här kommer tre tips på hur en lyckad onboarding-process kan se ut:

stjärna, nummer ett

Börja onboarding-processen så tidigt som möjligt

Ett värdefullt tips och som många företag inte tänker på är att börja onboarding-processen så fort man signerat kontraktet.

Nyanställda som läser in sig på arbetsplatsen och dess företagskultur blir mer trygga och bekväma redan första dagen på jobbet, samt kommer snabbare in i sina roller och därmed blir mer produktiva.

Se till att den nya medarbetaren får användbar information om företaget så att han/hon kan bekanta sig med verksamheten och företagskulturen. Se till att digitalisera informationen så att den är tillgänglig för medarbetaren när och varsomhelst den behövs. Här kan du även bjuda in till era sociala medier-kanaler.

Varje organisation har olika sätt att jobba på och har även egna uttryck, förkortningar och interna skämt. Dela med er av detta för att underlätta för den nya medarbetaren att känna sig som en i teamet.

Säkerställ det mesta innan den nya medarbetaren börjar

Att se till att den nya medarbetaren har en komplett kontorsplats redan första dagen med dator, telefon, grundläggande kontorsmaterial och annat som behövs är ännu ett tips för en lyckad onboarding. Att komma till en arbetsplats och ha det mesta på plats kommer få den nya medarbetaren peppad till att börja jobba och vara en del av teamet. Ni kommer säkert behöva komplettera med annat men att ha det grundläggande på plats är viktigt.

Informera alla medarbetare om att en ny kollega börjar och vilka arbetsuppgifter han/hon kommer att ha. När första dagen anländer, gå runt och introducera den nya medarbetaren för resten av teamet och de andra avdelningarna. Som nyanställd skall man inte behöva gå omkring ensam och introducera sig vilket kan upplevas som obekvämt. Det är det sista man vill att en ny medarbetare skall känna första dagen på jobbet.

Mät din onboarding-process redan när den startar

Att mäta sin onboarding-process i god tid är viktigt för att få reda på om man missat något. Man kan utföra en liten mätning redan två veckor efter att den nya medarbetaren börjat jobba.

Oavsett process som man mäter börjar man att ställa rekommendationsfrågorna i enkäten, dvs hur sannolikt är det att man rekommenderar företaget som arbetsplats, hur sannolikt är det att du skulle rekommendera rekryteringsprocessen osv. Man ställer denna fråga först för att medarbetaren inte ska färgas med de övriga frågorna i enkäten.

När man svarat på rekommendationsfrågan följer frågor kopplat till introduktionen exempelvis; introduktion av mina kollegor, presentation av företaget osv.

Den gemensamma nämnaren är att oavsett undersökning inom HR, årlig eller löpande, så mäter man eNPS® dvs viljan att rekommendera.

Genom att utföra löpande mätningar under hela onboarding-processen får man löpande feedback på hur det går samt om man måste ändra på något som inte fungerar.

Quicksearch och onboarding

Quicksearch har hjälpt företag att genomföra kund- och medarbetarundersökningar i över 20 år. Vi förstår vikten av feedback och hur man bäst agerar på den.

Med hjälp av våra korta och smarta enkäter hjälper vi dig som kund att mäta era HR-processer så att du år en löpande koll på din nya medarbetares upplevelser, vilket ger dig möjligheten att agera direkt.

Våra löpande mätningar anpassas efter kundens behov. Den gemensamma nämnaren är att oavsett undersökning så mäter man eNPS® , dvs viljan att rekommendera.

Ladda kostnadsfritt ner vårt white paper där Semcon berättar hur dom mäter sina HR-processer löpande

På Semcon har man gått från att mäta färdiga utfall till att löpande ställa aktuella och relevanta frågor inom affärskritiska områden till sina medarbetare. Nu har processen automatiserats och används idag som en naturlig del i verksamheten världen över.

För att få veta mer om Semcons resa intervjuade vi HR & Communications Manager Christian Grönwall Ladda ner och läs vårt kostnadsfria white paper här

Summering

Lyckas man med sin onboarding-process får ni inte bara en ny medarbetare utan en som kommer trivas på jobbet redan första veckan. Att ha saker och ting på plats innan den nya medarbetaren börjar jobba underlättar mycket och den nyanställda kan sätta igång och jobba direkt samt känna sig som en del av teamet.

Vi på Quicksearch rekommenderar företag att mäta onboarding-processen redan innan den startar för att stämma av med den nya medarbetaren om han/hon fått en bra start på det nya jobbet. Ta kontakt med oss om du vill få prisförslag, prata vidare om hur vi kan hjälpa er mäta er onboarding eller om du har några frågor!


Skrivet av:
Victoria Stenholm

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Dela inlägg
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkedin
Dela på email
Dela via e-post