Warning: htmlentities() expects parameter 1 to be string, array given in /home/qs/se.quicksearch.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/acf/tags/acf-image.php on line 71

Warning: htmlentities() expects parameter 1 to be string, array given in /home/qs/se.quicksearch.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/acf/tags/acf-image.php on line 71

Warning: htmlentities() expects parameter 1 to be string, array given in /home/qs/se.quicksearch.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/acf/tags/acf-image.php on line 71

Warning: htmlentities() expects parameter 1 to be string, array given in /home/qs/se.quicksearch.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/acf/tags/acf-image.php on line 71

Populära CX produkter

Se alla våra populära webinar i efterhand

Det är inte alltid dag och tid passar, därför har vi lagt upp alla våra webinar så du kan se i efterhand.

Quicksearch satsar på medarbetarnas hälsa

Under det senaste 1,5 åren har Quicksearch haft en intern hälsosatsning, som vi kallar QS Wellness, där medarbetarna månatligen introducerats för olika hälsoteman såsom sömn, kost, stress, yoga och meditation samt stegräknartävling. Medarbetarna har även utmanats genom att testa på olika fysiska aktiviteter och gjort en personlig hälsoanalys.

Med tanke på de positiva effekter satsningen haft på både välmående och gemenskap bland medarbetarna intervjuade vi hälsogruppens ledare Martin Falkfält.

Martin Falkfält är utbildad kostrådgivare och personlig tränare. Vid sidan av sin anställning på Quickserach arbetar han som personlig tränare och leder hälsogrupper på ett friskvårdscenter i Falkenberg. Han har erfarenhet inom både fotboll, golf, thaiboxning och crossfit. Med hans brinnande intresse för hälsa blev Martin den naturliga ledaren för Quicksearchs hälsosatsning.

 

Vad var anledningen till att man valde att satsa på en intern hälsogrupp?

Idag lever och verkar vi i ett tämligen stillasittande samhälle där fysisk aktivitet är en bristvara för många.
Folkhälsomyndighetens undersökningar visar på att vi lever längre jämfört med förr men är överlag mer sjuka. Fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och sjukskrivningar på grunda av psykisk ohälsa ökar. Genom en större kunskap och ett bredare hälsotänk hos våra medarbetare vill vi bidra till att minska sjukskrivningar och öka välmående bland våra kollegor.

Vad var syftet med satsningen?

Syftet har varit att öka kunskapen och lyfta frågor kring hälsa, skapa gemenskap och utmana kollegor både mentalt och fysiskt.

Hur fick ni ledningen att investera i och satsa på personalens hälsa?

Jag upplever att det var många anledningar till att ledningen valde att satsa på ett hälsoprojekt. Fysisk aktivitet och hälsosammare livsstil motverkar stress och minskar sjukfrånvaron. Ökat psykiskt och fysiskt välmående bland medarbetarna bidrar till trivsel på arbetsplatsen och därav ett bättre utfört arbete.

Är man införstådd med det tror jag att det blir en självklarhet att investera i sina medarbetares hälsa.

Hur bildades Quicksearchs hälsogrupp QS Wellness?

Under slutet av 2016 fick jag ledningens förtroende att sätta ihop ett hälsoteam bland Quicksearchs medarbetare. Min grundtanke var vi skulle representera olika grupper, ha lite olika bakgrund men ändå någon sorts samsyn kring fysisk och psykisk hälsa.

Hur kickstartade ni QS Wellness?

I början av 2017 hade Quicksearch sin kickoff på Bosön utanför Stockholm. Bosön är en mötesplats för utveckling och växande inom idrott. Det var den perfekta platsen för oss att presentera vårt upplägg samt komma igång med de första gemensamma aktiviteterna.

Alla medarbetare fick till att börja med möjlighet att göra varsin omfattande hälsoanalys. Därefter ville vi engagera med en lagindelad stegräknartävling som skulle ta oss från Stockholm till Dubai inom ett visst antal dagar.

Under dagen hade vi sedan tema friidrott och tävlade i våra lag. Vi fick testa på bland annat kulstötning, höjdhopp och längdhopp. Så fort stegräknartävlingen var igång märkte vi hur sinnesstämningen ändrades hos medarbetarna. Lagen tävlade verkligen mot varandra och interna strider började utkämpas. Lagen svetsades samman mer och mer och mot slutet av stegtävlingen diskuterades den dagligen.

Hur såg upplägget ut i övrigt?

Vi ville se till att medarbetarna testade på nya saker och fick upp ögonen för idrotter och förhållningssätt som de annars kanske hade undvikt eller missat. Vi använde oss av ett tema per månad. Medarbetarna fick komma med förslag men det var wellnessgruppen som avgjorde vad som skulle göras. Vad som var viktigt var att det inte skulle mynna ut i någon träningshets utan snarare roliga utmaningar.

Vi försökte hela tiden anpassa temana utifrån hur året såg ut för våra medarbetare. Exempelvis i november när många av oss har som högst arbetsbelastning var månadens tema Avslappning och mindfulness medan i augusti när de flesta kommer tillbaka efter semestern hade vi temat Att komma igång med träningen.

Vilket tema blev mest uppskattat?

Jag skulle nog säga att den vegetariska veckan var väldigt uppskattad och blev en snackis. Den gick ut på att utmana alla medarbetare att försöka äta vegetariskt en hel vecka. Vinnaren tilldelas ett pris. För att göra det så enkelt som möjligt för medarbetarna hade vi tagit fram vegetariska recept tillsammans med en inköpslista.

Vad har wellnessatsningen bidragit med för Quicksearch?

Jag har upplevt att wellnessatsningen lett till ett mer sammansvetsat bolag och att medarbetarna pratat mer med varandra, det vill säga att medarbetare som vanligtvis inte har så mycket kontakt med varandra i jobbet har fått kontakt  genom de olika aktiviteterna vi haft.

Tack vare vegetariska veckan har en av våra medarbetare blivit vegetarian på heltid. En annan gick ner 12 kilo genom att bara börja promenera till och från jobbet på grund av stegräknartävlingen.

Vilka har varit era största utmaningar?

Den stora utmaningen i hela projektet har varit att hitta lösningar på hur vi kan få med oss så många som möjligt på de olika aktiviteterna. Människor är olika och har ofta fullspäckade scheman, det är inte alltid lätt att ta sig tid.

Vad skulle ni ge för råd till andra som funderar på att göra en liknande satsning inom sin organisation?

Utse en hälsogrupp som har olika syn på vad hälsa är och fråga medarbetarna vad de skulle vilja att projektet innehöll. Det finns ofta mycket kunskap internt – använd er av det! Ha en dialog med ledningsgrupp och chefer. Är de med på tåget så är medarbetarna det också.

Är QS Wellness något ni kommer att fortsätta med?

Ja, hälsoprojektet har haft en lyckad utgång och vi ser tydliga fördelar med det. Även om gruppkonstellationen kanske ser annorlunda ut framöver kommer QS Wellness leva kvar på ett eller annat sätt!

Tveka inte att höra av dig!

Vi finns här för att svara på frågor, guida dig och ge dig rätt beslutsunderlag.


Warning: htmlentities() expects parameter 1 to be string, array given in /home/qs/se.quicksearch.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/acf/tags/acf-image.php on line 71

Skribent

Fler intressanta artiklar inom ditt område