Chat with us, powered by LiveChat

Populära CX produkter

Se alla våra populära webinar i efterhand

Det är inte alltid dag och tid passar, därför har vi lagt upp alla våra webinar så du kan se i efterhand.

Äntligen har jag fått vatten på min kvarn

I denna artikel kommer du få reda på…

– Hur en mix av personligheter stärker din arbetsplats
– Hur en DISC-analys kan hjälpa dig i rekryteringsprocessen

Min roll som Controller innebär en hel del riskbedömning och ifrågasättande av kostnader och nya investeringar vilket ibland gör att jag känner mig negativ.

I höstas sa min man när han läste en artikel* om Psykologen Ida Hallgren; ”Liselott nu har du äntligen fått rätt!”

Ida Hallgren höll sin första kurs i att tänka negativt och kursen blev fulltecknad direkt. Idas budskap är ”tänk negativt, bli lycklig”. Vi uppmanas ständigt att känna positiva känslor. En konsekvens av att inte tillåta sig själv att tänka negativt är enligt henne att man inte lär sig hantera obehag. Eftersom vi blivit så upptagna av att göra oss av med alla obehagliga känslor har vi tappat greppet och verktygen vi behöver för att hantera det negativa i livet. Livet består av sorg och kärlek, motgångar och medgångar. I arbetslivet behövs vi Nejsägare, vi som lyfter varningens finger, vi som säger emot och vågar ifrågasätta. Vi realister som ser riskerna, vi behövs lika väl som visionärerna som bara ser möjligheter och gränslös framgång, vi behövs i en balans i en symbios för att nå bästa resultat.

Det här med att slå bort allt negativt och obehagligt är dessutom ganska oempatiskt och egoistiskt. Jag har alltid reagerat på bilder på sociala medier som ett vinglas med en solnedgång i bakgrunden med texten ”Livet är rättvist”. Jag är ledsen, men livet är inte rättvist. Miljontals människor är på flykt, de har inte ens tak över huvudet. Folk får cancerdiagnoser som aldrig rökt en cigarett eller på annat sätt misskött sig. Jag tycker att man tappar greppet om man inte tar det till sig och tänker på det. Jag försöker vara närvarande och även se det obehagliga i livet och se alla orättvisor, men jag är ingen negativ person för det. Jag anser att om man har en sund dos av negativitet i sin grundinställning så blir fallet inte så hårt. Dessutom tror jag att jag blir lyckligare av det, jag uppskattar även de små sakerna som många tar för givet varje dag.

Sorg och motgångar är ingen sjukdom, det är livet likaväl som kärlek och lycka. Vad detta också öppnar upp för är däremot gnället, gnället om bagateller och nonsens. Jag är ledsen men ordet kränkt är så missbrukat i Sverige att jag nästan mår illa. Kanske också att det där meningslösa och destruktiva gnället kan försvinna om vi vågar se de riktiga problemen och motgångarna, kanske det öppnar upp för en distans så vi slipper höra allt detta gnäll i vardagen om ingenting?

Det är just det som jag uppfattar som negativt, själv är jag en självutnämnd positiv riskanalytiker.

För att bygga ett starkt team på en arbetsplats behövs en mix av personligheter där alla tillåts vara och tänka på sitt sätt utan att skuldbeläggas för det. Jag tror att ett sunt företagande bygger på olika perspektiv och att våga uppskatta varandras olikheter.

Inför en rekrytering bör man därför fråga sig hur kandidaten kompletterar teamet. Ett sätt att göra detta är genom DISC-analys. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi jobbar med DISC och hur det skulle kunna underlätta din anställningsprocess.

*Länk till artikeln hittar du HÄR.

Tveka inte att höra av dig!

Vi finns här för att svara på frågor, guida dig och ge dig rätt beslutsunderlag.

Skribent

Skrivet av Liselott Malm Andreasson, Controller, Quicksearch

Fler intressanta artiklar inom ditt område

Pulsmätning = framgång

I den här artikeln kommer vi gå igenom följande:– Vad en pulsmätning är– Varför pulsmätningar är viktiga och vad de leder till– Hur en pulsmätning

Läs mer »