Chat with us, powered by LiveChat

Webinar 30/11
Samarbete post-Covid med Siri Wikander [People growth expert]

Ta makten över arbetslivets nya samarbetsformer och nyttja tiden i möten mer effektivt! Vad har vi lärt oss hittills post-Covid och vad kan vi göra annorlunda?

Nytt kundcase – Semcon mäter sina HR-processer löpande

Semcon är ett globalt teknikföretag inom ingenjörstjänster och produktinformation. Med User Experience som utgångspunkt hjälper de sina kunder att erbjuda bättre produkter och tjänster. Idag finns Semcon i 8 länder och består av ca 2000 medarbetare.

För några veckor sedan intervjuade vi Christian Grönwall, HR & Communications Manager, om hur Semcon löpande följer upp sina HR-processer tillsammans med Quicksearch. Intervjun mynnade ut i ett kundcase där Christian beskriver Semcons resa från att mäta färdiga utfall som inte går att påverka till att löpande ställa aktuella och relevanta frågor inom affärskritiska områden.

Vill du veta mer? Ladda ner kundcaset här.

Tveka inte att höra av dig!

Vi finns här för att svara på frågor, guida dig och ge dig rätt beslutsunderlag.

Skrivet av:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email